Nyhetsbrev från Event in Skåne

Öppna webbversion | Skicka vidare

Dela brevet:

Nyhetsbrev november 2018

Event som förstärkare av varumärke

2009 åkte jag längdskidor från Skanör till en julmarknad i Falsterbo där jag köpte en marmelad som vunnit priset i SM i mathantverk. Där började resan, ibland tar det lite tid. I oktober 2018 genomfördes SM i Mathantverk i Skåne, där Skåne vann 9 SM guld. Eventet och 20 andra är en del av de 70 mat och dryckesevent som Event in Skåne identifierat, värderat och försöker värva till Skåne för att stärka och positionera destinationen som en mat och dryckesregion.

Business Region Skåne som är Regionens marknadsföringskoncern är ansvariga för platsvarumärket Skåne och har under det senaste året genomfört ett förnyelsearbete. Resultatet är bland annat den nya Skåne loggan och webbplatsen sharingskane.se. Där presenteras storys om Skåne som är tillgängliga för alla som vill dela berättelsen om Skåne. 

Richard Florida, författaren till "The rise of the creative class", den obligatoriska kurslitteraturen på världens upplevelse- utbildningar och bibeln inom urban utveckling. Florida menar att de mest framgångsrika destinationerna är de som lyckas attrahera och upprätthålla talang, teknologi, tolerans och kreativitet.
 
Event, möten och kongresser är direktsänding och en mycket effektiv mix för att kommunicera en stad eller regions fördelar. Möjligheterna och utmaningarna för eventägare och rättighetsinnehavare har förändrats de senaste åren. Fler sponsorer inser att man inte längre bara kan köpa en skylt och numera krävs t ex en strategi för arbetet med sociala medier. Med hjälp av fler säljkanaler och sociala medier kan rättighetsinnehavaren kommunicera på ett kostnadseffektivt sätt under hela året. Detta ger möjligheter att aktivera deltagare, publik, volontärer och sponsorer och tillsammans stärka varandra och värdet för rättighetsinnehavaren 24/365. Detta ökar också sponsorvärdet genom att antalet kontakter med målgruppen ökar där utväxling av aktiviteter leder till nöjda besökare och deltagare.
 
 Quattro helix är en vedertagen modell som används för att visa på hur t.ex. ett samhälle kan utvecklas. Modellen beskriver även betydelsen av lärande samt dynamisk samverkan mellan aktörer från olika kontexter. Event in Skåne skall verka som en katalysator för nya event till Skåne. De utbildningsinsatser, workshops och nätverksträffar Event in Skåne arrangerar är en del i en långsiktig strategi för att få näringsliv, eventaktörer och kommuner att arbeta mer strategiskt och mot gemensamma mål.
 
Hållbarhet och sociala medier är starka trender vilket gynnar mindre orter som kan vara värdar för exempelvis lifestyle event utan krav på stora arenor och dyra hostingfees. Dessa event kan nå flera miljoner i sociala medier och därmed öka antalet sponsorer som medfinansiärer.

Pehr Palm, VD Event in Skåne

European Karting Championship

Ännu ett internationellt go kart mästerskap har värvats till Åsum Ring utanför Kristianstad med Kristianstad Karting-klubb som arrangör.

Läs mer

Lag EM i golf 2019


Tävlingens officiella namn är European Amateur Team Championship (EATC) där 16 nationer deltar mellan 7 juli - 13 juli 2019 på Ljunghusens GK.

Läs mer

Båstad Bike Week


Inom ramen för Båstad Bike Week samlas både SM-tävlingar, motionslopp, guidade turer och diverse kringevent under en och samma vecka, 19-24 juni 2019. Cykelveckan i Båstad blir ett unikt samarbete mellan Svenska Cykelförbundet, arrangörsföreningen Cykelklubben Bure, Båstad Bike Week, Båstads kommun och Event in Skåne.

Läs mer

Cykelturistveckan till Kristianstad

Cykelturistveckan är ett årligen återkommande evenemang som arrangeras av Cykelfrämjandet och som för första gången kommer till Skåne. Eventet som genomförs i Kristianstad är en del i Event in Skånes ambition om att positionera Skåne som en aktiv outdoor destination.

Läs mer

Skånska Drycker

Lördagen 24 november samlas 50-talet lokala producenter på mässan Skånska Drycker för att manifestera den rekordartade utvecklingen i dryckesbranschen. Platsen blir nystartade Folk, Mat & Möten och restaurang Mat som drivs av kocken Titti Qvarnström.

Hänt i höst

Båstad Hiking Festival

Vandringseventet som genomfördes på Bjärehalvön i oktober blev helt fullbokat veckorna innan själva genomförandet. Deltagarna kunde välja mellan 20 vandringar i varierande terräng och med olika teman. Eventet är en spin off effekt av Eurorando 2016 som genomfördes i 26 Skånska och 2 danska kommuner.

Turismekonomiska utvärderingar

SM-Veckan
För första gången delade två städer på SM veckan, Helsingborg och Landskrona. Det blev rekord i antal genomförda SM - 52 stycken och eventets 110 000 besökare genererade en turismomsättning på  100 miljoner kronor.

The Conference
Den årligen återkommande konferensen som arrangeras av Media Evolution samlar talare från omkring 25 olika länder och 1100 nationella och internationella besökare till Malmö. Den totala turismomsättningen uppgår till 2,3 miljoner kronor.

Regional hållbarhetsguide


Nu är den här! Guiden som ska ska göra det lätt att göra rätt. Event in Skåne har i samverkan med partners tagit fram en regional hållbarhetsguide för event och möten att erbjuda kommuner och arrangörer i Skåne.  Guiden kommer vara ett komplement till det digitala verktyget Hållbart Evenemang som vi i dag erbjuder arrangörer i Skåne.

Till guiden

Nordiskt kulturpolitiskt toppmöte

Ta del av rapporten från det Nordiska kulturpolitiska toppmötet som var det första i sitt slag där de nationella, regionala och kommunala nivåerna i det nordiska systemet fick mötas och samtala.
Mötet som projektleddes av Event in Skåne, arrangerades av Region Skåne och SKL i samarbete med Kulturdepartementet, Nordiska Ministerrådet och Nordisk Kulturfond.  

Till rapporten

Event in Skåne AB
Dockplatsen 26 | 205 01, Malmö, Sverige
Tel: 040-675 30 00 | eventinskane.com