Partnernyhetsbrev från TiS

Öppna webbversion | Skicka vidare

Dela brevet:

Aktuellt från Tourism in Skåne - februari

Skåne växer snabbast och har nu passerat sex miljoner gästnätter

Tillväxtverkets statistik över gästnätterna 2018 visar att Skåne är den region med störst tillväxt av storstadsregionerna. Hela 5,1% ökade gästnätterna i Skåne, att jämföra med Stockholms län som låg på +3,5% och Västra Götalands län på +2,6%.

Ser man till de utländska gästnätterna har dessa ökat med 12,5% i Skåne under fjoråret. Motsvarande siffor för Stockholm och Västra Götaland är 7,2% respektive 4,6%. För Skånes del är det Danmark som står för den största ökningen. De danska gästnätterna ökade med 29,3% under 2018 och står för 282 280 gästnätter under året. Största utlandsmarknaden är fortfarande Tyskland med sina 370 207 gästnätter, och en ökning på 7,3%.

MAT OCH DRYCK

Utländska besökare bjuds in till gör-det-själv-måltid i naturen

Kampanjen The Edible Country ska skapa internationell uppmärksamhet för spektakulära upplevelser av svenska smaker och naturen. På sju natursköna platser i Sverige har Visit Sweden och regionala turismorganisationer placerat bord, där utländska besökare kan laga en hälsosam gourmetmåltid av råvaror de själva samlar i den svenska naturen. Borden bokas via Bookatable.
I Skåne är det Robusta Äventyr som arrangerar måltidsupplevelser i naturen. Deltagarna samlar råvaror från mark och vatten och tillreder en hälsosam gourmetmåltid mitt i den skånska skogen. Markanderna som mar riktar sig mot är framför allt Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA.

Skåne visas upp i samband med ATTA World summit

Den 16-19 september kommer Sverige och Göteborg stå som värd för ATWS, Adventure Tourism World Summit, världens största konferens och mötesarena för äventyrsturism med fler än 700 deltagare.

I samband med konferensen anordnas 20 olika äventyr för deltagarna runt om kring i Sverige. 5 av dessa 20 äventyr anordnas i Skåne. De företag som ska leverera upplevelser i världsklass är:

  • Marin Adventures Immeln AB - Canoeing, camping, absailing and porpoise safari.
  • SAKURA TOURS AB - 5 days Hike in beautiful Österlen, Southeast Sweden
  • Vandra of Sweden AB - Kullaleden, 4 days of hiking in beautiful Skåne
  • Robusta Äventyr - Outdoor slow down
  • EverTrek - Cycling Kattegattleden – Helsingborg to Gothenburg

Stort intresse för Gastrolution

130 deltagare på kick-off

Den 31 januari bjöd Tourism in Skåne in till kick-off för The Gastrolution of Skåne, en treårig satsning för att utveckla evenemang genom ökad digitalisering och marknadsföring, och med ett stort fokus på hållbarhet. Projektet ska göra skånska mat- och dryckesevenemang mer tillgängliga och attraktiva för de internationella besökarna.

På kick-offen berättade Tourism in Skåne mer om vad projektet kan erbjuda men gav också deltagarna möjlighet att påverka innehållet baserat på vilken kunskap som behövs för att driva arbetet framåt inom befintliga evenemang.

På plats var bland annat Lisa Lemke, tv-kock och matkreatör som delade med sig av hur det gick till när hennes matdröm gick i uppfyllelse. Simon Strandvik från Greentime lyfte fram hur hållbarhetsarbetet bidrar till att göra evenemang mer attraktiva och presenterade kort verktyget Hållbart evenemang, som kommer att erbjudas alla deltagare.

Projektet The Gastrolution of Skåne är ett projekt som beviljats stöd av Jordbruksverket inom landsbygdsprogrammet 2014 – 2020 och finansieras delvis med pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Tourism in Skåne är projektägare och samverkanspartners är LRF, Region Skåne/Regional Utveckling och Event in Skåne.

ÅRETS HÖJDPUNKTER

Se hur Skåne syns i internationell media

Vi har samlat alla våra mediesamarbeten

Här kan du ta del av bloggar, instagram, artiklar mm som publicerats om Skåne det senaste året.

Vill du satsa på internationella marknader och skapa business?

Håll då utkik efter tillfällen som vi på Tourism in Skåne ger arrangerar eller tipsar om i våra kanaler. Ett exempel på arrangemang är Greater Day som anordnades inom Greater Copenhagen. Där fick skånska företag möjlighet att möta de stora incoming-bolagen som sitter i Köpenhamn i en en mix av kunskapsseminarium och speed-dating.

Jessica Jovanovska från Sofiero var där:
 
- Det är helt avgörande för utvecklingen av gruppsegmentet på Sofiero att få möjlighet att delta i seminarier och presentationer av den här typen. Ett effektivt och tydligt sätt att få grepp om vad vi behöver göra om vi vill stå redo att ta emot den nya tidens resenärer, oavsett världsdel. Vi är tacksamma för möjligheten och hoppfulla inför en framtid som för turismen i vår region innebär både framsteg och utmaningar, säger Jessica.
 
 - Speed-dating är ett utmärkt sätt att knyta nya kontakter på ett snabbt och effektivt sätt. Välplanerat, välorganiserat och väldigt roligt, fortsätter hon.
 

PRODUKTUTVECKLING

Guiden som du kan ladda ner här hjälper och inspirerar dig som företagare att ta fram produkter och tjänster som möter den efterfrågan.

Guide för att utveckla vandringsprodukter

Naturturism är en allt starkare reseanledning. Skånes rika utbud av varierad vacker natur svarar väl mot de utländska besökarnas behov och efterfrågan av naturupplevelser och vandringsprodukter blir allt större.

I vår nya guide får du en bild av vilka behov, trender och förutsättningar som påverkar vandrarens val och hur du kan skapa en attraktiv vandringsprodukt.

INTRESSANTA SAKER PÅ GÅNG

MARS
13

Eldrimner Mathantverksdag på Hallongården

Eldrimner är ett nationellt resurscenter för mathantverk. Den 13 mars kommer de till Skåne och bjuder in till möte på temat Mathantverk och Turism. Dagen handlar om hur besöksnäringen och mathantverket kan samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten. På plats är bland andra Heléne Östberg från Tourism in Skåne.

MARS
15

Food Hack & Food Talk, 15-17 mars

Food Hack är en innovationstävling som i år inleds med konferensen Food Talk. Konferensen på fredagen tar utgångspunkt i hållbarhets- och förändringsarbete med uppfyllandet av de globala målen som ledstjärna. Årets talare är Zeenath Hasan, Linnaeus Universitet, Max Troell Beijer Institut and Stockholm Resilience Centre, Eva Vati, VATI Sweden, Jessica Viktorsson, Nudging Sweden och Johan Ljungquist, VD Gårdsfisk
 
Fredagskvällen avrundas med mingel och middag (ingår i biljettpriset), serverad av ingen mindre än Joel Lindqvist, Dessertkock och konditor.

APRIL
2

Inbjudan till Fiskeforum 2019

Tongivande aktörer inom sportfiskenäringen etablerar nu en ny plattform för samverkan och utveckling kallad Fiskeforum. Detta forum inleds 2019 med en tvådagarskonferens på temat fisketurism. Konferensen kommer att hållas i Näringslivets hus i Stockholm den 2‐3 april 2019 i närvaro av H.M. Konungen.

Tourism in Skåne AB
Dockplatsen 26 | SE-205 01, Malmö, Sverige
Tel: 040-675 30 00 | tourisminskane.com