Partnernyhetsbrev

Öppna webbversion | Skicka vidare

Dela brevet:

Automatiseringen ökar

Här kommer den femte spaningen inom analyssamarbetet BI Syd. Omvärldsanalyserna som har tagits fram kartlägger vilka trender som kommer att få störst påverkan på besöksnäringen de kommande åren. 

I takt med att samhället automatiseras och specialiseras möter samhället två motsatta problem – arbetslöshet och brist på kompetens.

Vartannat yrke i Sverige kan automatiseras om 20 år, enligt en studie från Stiftelsen för Strategisk Forskning. De yrken som kan automatiseras – kommer med största sannolikhet att automatiseras. Automatisering av rutinuppgifter frigör mer tid för både kvalificerat arbete och fritid, vilket ger människor mer tid att spendera på att resa! Den tekniska utvecklingen av till exempel mobilappar för bokning och diverse beställningar underlättar för kunden i sin vardag och på sin resa.

Arbetsuppgifter inom besöksnäringen som automatiseras kommer istället att kräva personal med teknisk kompetens för att sköta underhåll av t.ex. incheckningsmaskiner och bokningsappar.

Samtidigt som många av dagens yrkesroller automatiseras kommer alltså ny kompetens att efterfrågas, och besöksnäringen behöver därför ständigt blicka framåt för att kunna säkerställa framtidens kompetensbehov 

En ny spaning kommer att presenteras i vårt nästa nyhetsbrev. Om du inte vill vänta kan du ta del av hela rapporten redan nu.

Malmö Saluhall – et paradis for matelskere

I september hade vi den norska frilansjournalisten Helle Øder Valebrokk på besök. Första blogginlägget från resan handlar om hennes upplevelser på Malmö Saluhall, som beskrivs som  "et paradis for matelskere" 

Läs reportaget

Outdoor Academy blev succé

Outdoor Academy som arrangerades i Skåne den 14-18 september imponerade stort på de 23 deltagarna från åtta olika marknader. Både turoperatörer och press överraskades och hänfördes av den mångfald av naturupplevelser som Skåne har att erbjuda. Tack för fantastiska insatser på de olika destinationerna!
  

Välkommen att delta i en spännande Barcamp under ledning av Jeppe Klockareson, Fair Travel.

Skåne - en topprankad naturturismdestination - Vad krävs?

Vad gör vi tillsammans för att Skåne ska bli en naturturismdestination i toppklass? Vi vill att du är med och formar arbetet framåt! Passa på att diskutera angelägna frågor, få svar från experter och knyt viktiga kontakter på höstens TiS-dag på Elisefarm den 15/11.

Kina – en snabbväxande marknad

Gästnätterna från Kina har ökat i snabb takt de senaste åren, och Skåne har mycket att erbjuda den kinesiske besökaren. Många kompletterar ett besök i Malmö med upplevelser i naturen. Bland annat har Söderåsen och Ven lockat många kineser. Skåne gynnas förstås också av närheten till Köpenhamn, och vi samarbetar sedan länge med Wonderful Copenhagen och även andra skandinaviska destinationer. Vill du veta mer om den kinesiska besökaren? Det finns fortfarande några platser kvar på seminariet den 27/10. Se nedan.

Utbildningsblocket drar igång inom CAT

Nu i mitten av oktober kör projektet Competence Academy Tourism igång med kick-off för att presentera upplägget av höstens utbildningsprogram för alla deltagare. Fokus ligger på hur man arbetar med digitalisering och hållbarhet samt hur verksamheten blir internationellt attraktiv.

Månadsrapport augusti

Statistik för Skånes inkvartering

Totalt sett backar gästnätterna i Skåne marginellt under årets första åtta månader, men de utländska gästnätterna fortsätter att öka. Danmark drar upp statistiken, liksom Ryssland, Kina och Indien. Läs mer om utvecklingen i månadsrapporten för augusti.

OKTOBER
27

Välkommen att lära känna den kinesiska marknaden

ETT FÅTAL PLATSER KVAR!
Malmö Turism & Tourism in Skåne bjuder in till seminarium om hur du förbättrar ditt värdskap med fokus på den kinesiska besökaren. Seminariet är på Scandic Triangeln i Malmö. Sista anmälningsdag den 17/10!

Tourism in Skåne AB
Dockplatsen 26 | SE-205 01, Malmö, Sverige
Tel: 040-675 30 00 | tourisminskane.com